понеділок, 19 вересня 2016 р.

Кислоти, їх склад, назви
Склад кислот. Тобі вже відомі формули деяких кислот, наприклад НСl — хлоридна кислота, H2S04 —сульфатна кислота, Н3Р04 — ортофосфатна кислота. Зверни увагу, у формулах кислот на першому місці стоїть символ Гідрогену, а далі — атом або група атомів, що називаються кислотним залишком. Під час хімічних реакцій кислотний залишок переходить без змін з однієї сполуки в іншу.

Перевірка водню на чистоту. фото
Мал. 4. Перевірка водню на чистоту
Дослід. У демонстраційну пробірку наливаємо розчин сульфатної кислоти H2S04, вмішуємо туди дві гранули цинку і закриваємо пробірку пробкою, в яку вставлена скляна трубочка з відтягнутим кінцем. Відбувається реакція, внаслідок якої виділяється газ. Це — водень Н2. Він горючий. Перевіримо водень на чистоту, перш ніж підпалювати його. Адже суміш водню з киснем або повітрям здатна вибухати, а чистий водень горить спокійно (мал. 4).
Що ж відбулось у пробірці? Запиши рівняння реакції:
Zn + H2S04 = ZnSO4 + H2
Як бачиш, група атомів SO4, не змінюючись, перейшла з однієї сполуки в іншу. Отже, S04 — кислотний залишок сульфатної кислоти.
Як правило, кислотні залишки утворюють елементи-неметали. За формулами кислот можна визначати валентність кислотних залишків.
Валентність кислотних залишків дорівнює числу атомів Гідрогену в молекулі кислоти, здатних заміщуватися на метал.
Оце число атомів Гідрогену в кислоті називається основністю кислоти. Наприклад, сульфатна кислота H2S04 двохосновна, а валентність її кислотного залишку S04 дорівнює 2 (табл. 3).
Таблиця 3. Склад, назви і властивості кислот
Склад, назви і властивості кислот. фото

Примітка. У дужках наведено традиційні назви кислот, які ще трапляються в літературі.
Чи знаєш ти, що першою кислотою, про яку дізналась людина, була, мабуть, оцтова кислота? Вона утворюється внаслідок скисання виноградного вина

Поширення у природі. Мабуть, ти знаєш, що багато харчових продуктів кислі на смак. Такого смаку їм надають органічні кислоти (вивчатимуться пізніше). Кислий смак лимона зумовлений наявністю лимонної кислоти, яблука — яблучної кислоти, кислого молока — молочної кислоти. Щавель має кислий смак, бо в його листі міститься щавлева кислота. Оцет є розчином оцтової кислоти.
Неорганічні кислоти, які ти зараз вивчаєш, також трапляються у природі у вільному стані. Наприклад, сульфідна (сірководнева) кислота H2S є у вулканічних газах і у водах мінеральних джерел (Мацеста — Сочі на Чорноморському узбережжі Кавказу, в Україні — Немирів). Хлоридна кислота НСl входить до складу шлункового соку. Карбонатна кислота Н2С03 — до складу природних мінеральних вод (Боржомі, Єсентуки, Нарзан на Кавказі, в Україні — Миргородська, Лужанська, Свалява, Трускавецька). Нітратна HN03 і сульфітна H2S03 кислоти трапляються в дощовій воді («кислотні дощі»).

Застосування кислот. Найбільше значення має сульфатна кислота H2S04. Її використовують для добування інших кислот, солей, мінеральних добрив, пластмас, штучного волокна, ліків, фарб, вибухових речовин тощо. Серед найважливіших кислот — хлоридна НСl й нітратна HN03. Їх застосовують для добування солей, ліків, мінеральних добрив, багатьох органічних сполук.
У життєдіяльності організмів кислоти відіграють важливу роль. Тому споживання їх у невеликих кількостях необхідне. В організм людини кислоти потрапляють з овочами, фруктами та іншими продуктами.
Чи знаєш ти, що сульфатну кислоту H2S04 називають хлібом хімічної промисловості? Без неї неможливо виробництво кислот, солей, добрив, барвників та багатьох інших речовин, а також здійснення майже всіх органічних синтезів

Приклади використання кислот у побуті:
Приклади використання кислот у побуті. фото
Мал. 5.  Приклади використання кислот у побуті.
Автомобільний акумулятор містить сульфатну кислоту

Немає коментарів:

Дописати коментар